Ce este ratingul Green NCAP?

Sunt convins că ai auzit până acum de testele de siguranță. Acestea sunt realizate de organizația independentă Euro NCAP și vizează mașinile noi. După o serie de sesiuni în care mașinile sunt lovite și le sunt testate sistemele moderne de siguranță și asistare, acestea primest un rating general care se trimite mai departe sub forma unor stele.

Cele mai sigure mașini primesc cinci stele, în timp ce acest rating poate să scadă până la zero stele.

Odată cu apariția unor norme noi în materie de poluare, au fost introduse și o serie de teste care măsoară eficiența mașinilor. Iar acestea se numesc Green NCAP. Pentru a avea o idee clară de la bun început, nu uita că stelele primite la Green NCAP nu au nici cea mai mică legătură cu cele de siguranță Euro NCAP. Spre exemplu, o mașină poate primi cinci stele de siguranță, dar doar două stele în materie de eficiență.

Ca să expun ideea și mai simplu, Green NCAP îți spune cât de eco este o mașină.

Pentru acordarea acelor stele, specialiștii testează trei categorii mari: Clean Air, Energy Efficiency și Greenhouse Gases. O să le explic imediat.

Capitolul Clean Air măsoară cât de eficiente sunt sistemele care opresc emisiile poluante să ajungă în atmosferă. Cu cât mașina dispune de mai multe sisteme care să oprească gazele nocive să ajungă în atmosferă, cu atât mai multe puncte va primi.

Al doilea capitol, cel denumit Energy Efficiency măsoară modul în care mașina transformă energia consumată în mișcare. Mai precis, un rating bun înseamnă un consum de carburant mic. Sau de energie electrică, în cazul mașinilor electrice. Pentru că la Green NCAP nu sunt testate doar mașini echipate cu motoare cu ardere internă, ci și modele cu baterii.

În testul denumit Greenhouse Gases, specialiștii măsoară nivelul de CO2 produs în timpul rulării. În urma acestei sesiuni, organizația Green NCAP observă care este impactul propriu-zis al acelei mașini asupra mediului.

Pentru moment, producătorii nu bat monedă pe rezultatele obținute de mașinile lor în testele Green NCAP. De asemenea, nici organizația nu are o bază de date generoasă, întrucât aceasta a fost înființată recent.

Cel mai probabil, în viitorul apropiat, mulți producători vor veni către public și vor comunica și ratingurile primite în urma testelor Green NCAP.

Foto - pixabay