Ce este și la ce folosește sonda lambda

Sonda lambda nu-i unul dintre acele lucruri pe care să le poți discuta la o cafea cu prietenii. Ține de partea tehnică a mașinii, dar mai bine să nu te surprindă mecanicul când îți spune că s-a stricat, iar tu habar nu ai despre ce vorbește.

Sonda lambda a fost inventată acum mai bine de 60 de ani, iar scopul său constă în verificarea parametrilor de funcționare ai motorului. Sigur, ai putea să-mi spui că astăzi există o mulțime de calculatoare care fac asta, sau care ar putea face asta, deci de ce am mai avea nevoie de încă o componentă.

Pentru că ea poate anunța o serie de probleme în alimentarea motorului pe care alți senzori n-au cum să le identifice. Sonda lambda se află pozționată în zona de evacuare a gazelor rezultate în urma arderii din motorul termic. Iar la baza funcționării ei stă principiul conductivității electrice. Ce face această sondă? Măsoară concentrația de oxigen din gazele de eșapament.

În urma măsurătorilor realizate pe gazele de evacuare, sonda trimite impulsuri electrice către calculatorul mașinii - cel central, numit și ECU- iar acesta ajustează nivelul de combustibil care intră în camera de ardere. ECU poate regla în timp real cantitățile de aer și combustibil care ajung în cilindri. Iar asta duce la o funcționare corectă a motorului.

Ce se întâmplă când sonda lambda se defectează? În primul rând, informațiile transmise către ECU nu vor mai fi corecte. Iar asta înseamnă că motorul nu va mai funcționa cu date reale adevărate, ci cu date viciate. În timp, asta poate duce la defecțiuni grave ale motorului care presupun costuri mari.

Cum îți dai seama că e stricată sonda? În primul rând dacă observi că motorul nu mai este la fel de puternic ca înainte. O scădere a performanțelor. Al doilea lucru pe care să-l monitorizezi constă în consumul de carburant. Dacă acesta crește din motive nefondate - conduci în condiții similare de trafic și temperatură, iar deodată consumul e mai mare, e clar că problema poate fi sonda lambda.

Un al treilea lucru pe care l-ai putea observa constă în funcționarea neregulată a motorului. Apar o serie de fluctuații de turații pe care nu le-ai mai întâlnit și care n-au legătură directă cu pedala de accelerație. Cu timpul, o funcționare defectă a sondei lambda poate duce nu doar la defecțiuni ale motorului, ci și ale catalizatorului, care se poate deteriora rapid din cauza cantității excesive de gaze.

foto - pixabay - https://pixabay.com/photos/porsche-exhaust-automobile-2872152/