În articolul dedicat suspensiilor care folosesc amortizoare adaptive vă spuneam că există o soluție tehnică mult mai bună, dar și mai costisitoare: suspensia pneumatică. Acum, a venit rândul să vorbim puțin despre cum funcționează și ce este mai exact o suspensie pneumatică.
Pe vremuri, suspensia pneumatică era gândită doar pentru vehiculele mari și grele, cum ar fi camioanele de marfă. Acum, această tehnologie e comună și o poți întâlni chiar și la producătorii de volum. Totuși, cele mai multe astfel de sisteme se află în oferta producătorilor premium și de lux precum Audi, Mercedes sau BMW (și nu numai).
Ce face o suspensie pneumatică? În primul rând face din orice drum o călătorie foarte relaxată. Modul ei de funcționare oferă o filtrare excepțională a denivelărilor drumului, iar asta se traduce prin confort.
În cazul sistemelor tradiționale de suspensie, producătorii folosesc arcuri și amortizoare. În cazul sistemului pneumatic apare o cameră presurizată și alte echipamente la bord care fac ca mașina să-și modifice comportamentul în timp real în funcție de starea drumului.
Care sunt avantajele unei suspensii pneumatice? În primul rând confortul oferit. În al doilea rând vorbim despre posibilitatea ridicării gărzii la sol prin simpla apăsarea a unui buton. Iar acest lucru poate fi benefic atunci când ai nevoie să traversezi un teren accidentat. De asemenea, tot prin simpla apăsarea a unui buton poți micșora garda la sol. De ce să faci asta? La drumuri lungi, o gardă la sol mai mică înseamnă o eficiență sporită, iar asta se traduce printr-un consum mai mic. Multe dintre mașinile de astăzi echipate cu suspensii penumatice își micșorează automat garda la sol atunci când se depășește o anumită viteză de rulare.
Care sunt dezavantajele? Doar unul ar fi și anume prețul reparației. Dacă mașina încă se află în garanție, atunci n-ar trebui să fie o problemă ca reparația suspensiei pneumatice să fie făcut fără cost de producător. În cazul în care vrei să-ți cumperi o mașină second-hand dotată cu acest tip de suspensie, trebuie să iei în calcul că include multe componente scumpe, iar eventualele reparații te-ar putea costa o mică avere.