Ce să urmărești cu atenție dacă achiziționezi o mașină electrică second-hand?

Piața second-hand este în creștere, iar asta se datorează lipsei mașinilor noi. Această lipsă este cauzată de criza semiconductorilor și, mai nou, și de războiul din Ucraina. În aceste condiții, prețurile vehiculelor rulate au crescut concomitent cu piața. Practic, vorbim despre o creștere raportată la cerere și ofertă.

Mulți își doresc mașini electrice, însă termenele de livrare depășeșc chiar și un an, iar în aceste condiții, există posibilitatea achiziției unei electrice second-hand. Pe lângă verificările pe care ar trebui să le faci în mod obligatoriu - ca atunci când ai cumpăra o mașină rulată cu motor cu ardere internă - în cazul electricelor există câteva puncte - hai să le numim sensibile - pe care ar trebui să le urmărești cu atenție și să le verifici înainte de a plăti.

Istoricul de service rămâne la fel de important chiar și pentru o mașină electrică, în ciuda faptului că mentenanța acesteie este mai facilă, datorită numărului mai mic de piese în mișcare. Totuși, dacă ai în plan să-ți cumperi o mașină cu baterii, eu te-aș sfătui să ceri un istoric de service, mai ales că nu există atât de mulți specialiști pe electrice în service-urile private.

Apoi, verificarea bateriei. Cea mai costisitoare componentă de schimb a unei mașini electrice este bateria. Producătorii oferă acum garanții de 8 sau 10 ani pentru bateriile litiu-ion, iar asta înseamnă că ei se asigură ca acumulatorul să fie schimbat dacă capacitatea acestuia scade sub o anumită valoare în perioada indicată. În general, valoarea capcității sub care un acumulator ar trebui să scadă este de 70%.

Vrerificarea bateriei trebuie făcută la serviceuri specializate și nu ți-aș recomanda să o faci tu, deși știu că există soluții pentru acasă pentru verificarea încărcării. Mergi la un service autorizat sau chiar la dealerul modelul respectiv. Așa chiar vei fi convins de rezultatul primit.

Un alt punct pe care ar trebui să-l verifici este încărcarea bateriei. Mașinile sunt echipate cu încărcătoare care suportă anumite valori de încărcare: atât la curent alternativ (AC), cât și la curent continuu (DC). Verifică cartea tehnică și vezi cu cât ar trebui să se încarce mașina ta. Dacă bateria este în parametri, atunci aceasta ar trebui să se încarce la puteri trecute în cartea tehnică.

Foto - pixabay