Cum conduci corect pe autostradă?

Cum conduci corect pe autostradă?

 

Calendaristic, vara s-a încheiat, dar schimbările climatice prin care trece planeta afectează și țara noastră. Și cu o climă ceva mai caldă, temperaturile ridicate fac ca și prima lună de toamnă să fie perfectă pentru mersul în concedii. 

 

Concediile în luna septembrie au devenit deja o tendință, iar prețurile mai mici practicate de cei din domeniul ospitalității, plus traficul mai puțin intens, fac din prima lună a toamnei un moment oportun pentru o mică vacanță. Și cum cea mai simplă soluție vine de la tine din țară, luna septembrie ar putea fi la fel de aglomerată la Marea Neagră. 

 

De aici și până la tragediile pe care le-am tot văzut în luna august pe autostrada care duce către Constanța, nu mai sunt mulți pași, așa că ai face bine să te înarmezi cu răbdare și calm înainte să pleci pe drumul de mare viteză către mare. 

 

Pentru a evita accidentele și a ajunge în sigurață la destinație, ți-am pregătit câteva sfaturi de care e bine să ții cont. Nu doar acum, ci mereu. Și nu neapărat doar când conduci pe autostradă, ci și în restul drumurilor pe care le parcurgi cu mașina. De ce? Pentru că siguranța ta trebuie să fie prioritatea numărul unu, indiferent de situație. Asta dacă nu vrei să participi și tu la cifrele mari în materie de accidente care au loc la noi în țară. 

 

În primul rând, atunci când conduci pe autostradă, și nu numai, adoptă o conduită defensivă. Anticipează traficul, încearcă să-ți dai seama ce vor ceilalți șoferi să facă, fii atent și renunță la activitățile care îți pot distrage atenția. Și aici vorbesc, bineînțeles, de verificarea notificărilor de pe telefonul mobil. 

 

În al doilea rând, poartă tot timpul centura de siguranță. Ți-am mai vorbit despre importanța ei și cu alte ocazii, deci n-o să repet. Și încă ceva, știu că nu mergi singur la mare, așa că și ceilalți pasageri din mașină ar face bine să poarte centura de siguranță. E pentru binelele tuturor. 

 

De asemenea, păstrează o distanță regulamentară între tine și mașina din față. Știu că uneori te grăbești și vrei să ajungi mai repede, dar de ce să pui și viețile celorlalți în pericol. Menține o distanță de siguranță față de cel din față ca să nu ajungi și tu în situația vehiculelor implicate în carambolul de acum câteva săptămâni. Cum faci asta cel mai simplu? Se numește regula celor două secunde: pe scurt, alege un punct de reper raportat la mașina din față și numără în cât timp ai ajuns tu la acel reper. Dacă timpul este mai mic de două secunde, atunci ești prea aproape de el. Iar la 130 km/h, lucrurile pot degenera. 

 

În cazul unor ambuteiaje, oprește mașina la o distanță suficientă de cel din fața ta. E bine să ai spațiu de manevră în caz că trebuie să eliberezi drumul sau să eviți un posibil carambol. În același timp, nu părăsi mașina când ești într-un ambuteiaj. E spre binele tău. Despre banda de urgență, nu mai zic. Las-o liberă tot timpul. Nu ai ce căuta acolo. 

 

O altă regulă constă în monitorizarea vitezei. Știu, poate părea banal, dar când discuțiile din mașină sunt interesante, muzica e bună, iar timpul se scurge repede, parcă și viteza e mai mare decât cea legală, nu? 

 

Pentru că am tot văzut la știri și am și trăit în trafic astfel de situații, mă văd nevoit s-o zic și aici. Depășește doar pe banda din stânga. Nu depăși pe autostradă (și nici în alte situații) pe banda din dreapta. Înțeleg că cel de pe banda a doua merge lent, dar acordă-i puțin timp. Te va observa și va schimba și banda ca tu să poți să-l depășești în siguranță. Crede-mă că nu câștigi niciun minut dacă îl vei depăși prin dreapta. Ba din contră, e posibil să se sperie și să provoace un accident. 

 

Pauzele reprezintă un moment de ralaxare. Și e bine să ai parte de ele. Știu că vrei să ajungi mai repede la destinație, dar cele 5-10 minute în minus nu-ți vor garanta un loc mai bun pe plajă. Așa că o dată la două ore, încearcă să te oprești pentru câteva minute. Iar când intri pe autostadă, folosește banda de accelerare cu toată încrederea. E bine trasată, e lungă, astfel încât să ai timp să ajungi la o viteză de deplasare apropiată de limita maximă și astfel nu-i vei deranja pe cei care circulă deja pe autostradă. 

 

Și încă ceva, dacă încă ești șofer începător, nu uita niște lucruri pe care abia le-ai învățat. În primul rând, poartă acea "lămâie" în geam. Nu e o rușine. Toți am trecut prin asta. În plus, atunci când alți șoferi văd un începător în trafic știu că trebuie să fie mai atenți. Practic, ceilalți vor avea mai multă grijă atunci când trec pe lângă tine sau te văd în fața lor. Totodată, nu uita că viteza ta maximă cu care trebuie să mergi pe autostradă e mai mică: 110 km/h. Nu s-a stabilit asta pentru că cineva și-a dorit ca începătorii să ajungă mai târziu la destinație, ci pentru că o viteză mai mică de deplasare înseamnă mai multă siguranță. 

 

Așa cum spuneam și la început, o parte dintre aceste sfaturi sunt portivite oricând, nu doar când mergi pe autostradă. Pune-le în practică tot timpul și o să vezi că poți ajunge la destinație fără întâmplări ciudate care să-ți provoace frică.