Cum și unde poți încărca o mașină electrică

Mașinile electrice sunt din ce în ce mai prezente. Chiar și în România. Odată cu creșterea numărului înmatriculărilor, a crescut și opțiunile în ceea ce privește încărcarea mașinilor electrice. Altfel spus, infrastructura de încărcare se dezvoltă odată cu vânzările.

În ultimii ani, infrastructura pentru încărcarea mașinilor electrice s-a dezvoltat și în România. Cel mai simplu mod pentru a vedea unde poți încărca o mașină electrică, este prin intermediul aplicației PlugShare. E ca o Biblie pentru toți posesorii de mașini electrice. Acolo vezi toate stațiile publice, poți afla dacă ele funcționează, cine încarcă la ele (să nu bați drumul până acolo în caz că este ocupată) și prețul pentru un kWh.

Pentru a încărca o mașină electrică, ai mai multe soluții. Încep cu cea mai simplă, și anume, acasă. Mașinile electrice din ziua de azi oferă puteri de încărcare mari și foarte mari (până la 270 kW), însă toate pot fi încărcate la banala priză de 220V (2.3 kW). Ce-i drept că în funcție de cât de mare este bateria, și timpul necesar pentru o încărcare completă durează. Dar nu ai niciun motiv de panică pentru că în acest moment, după 8 ore la o priză de 220V, orice mașină electrică va avea cel puțin 100 de kilometri de autonomie. Tot acasă (dacă locul îți permite) poți alege să-ți montezi un wallbox. E o stație de mici dimensiuni care permite încărcări cu puteri de până la 22 kW (în funcție de rețeaua electrică a zonei în care locuiești). Prețurile pentru astfel de wallbox-uri încep de la câteva sute de euro și rar trec de 1.200-1500 de euro. E o soluție mai costisitoare, dar încărcarea va dura mai puțin (asta dacă știi că pleci des la drum și ai nevoie ca mașina ta electrică să se încarce rapid).

A doua soluție o reprezintă stațiile publice de încărcare. Deja sunt numeroase și acestea oferă puteri de încărcare de până la 300 kW. Da, da, 300 kW. Nu sunt multe acestea care vin cu puteri mari, însă e bine să știi că există și astfel de opțiuni. Cele mai comune stații publice de încărcare din acest moment sunt cele AC (curent alternativ) cu puteri de 22 kW și cele DC (curent continuu) de 50 kW. La cele de DC, mașinile electrice disponibile acum se pot încărca de la 20 la 80% din capacitata totală în maximum o oră. Am menționat doar 80% pentru că acesta este procentul recomandat de producători pentru încărcările dese. Dacă ai de făcut un drum lung, atunci nu ezita să stai până ce bateria indică 100%. Totuși, te anunț de pe acum, că imediat ce bateria trece de 80%, viteza de încărcare scade, pentru a proteja celulele bateriei și astfel pentru a-i prelungi durata de funcționare.