În ultimii ani, Uniunea Europeană a tot venit cu completări la nivelul legislației cu privire la normele de poluare. Ei bine, sonda lambda este una dintre componentele cu impact direct asupra gazelor de evacuare ale mașinii tale.
Datorită condițiilor extreme în care funcționează, sonda lambda necesită înlocuirea undeva între 45.000 și 90.000 de kilometri. Dar în funcție de calitatea carburantului, modul în care conduci și modul în care exploatezi mașina, componenta se poate defecta mai rapid.
Ce face mai exact sonda lambda? Ea transmite impulsuri către calculatorul de injecție care, la rândul lui, controlează cantitatea de carburant care este injectată în motor. Practic, sonda lambda este cea care dictează cât carburant trebuie folosit astfel încât gazele de evacuare să aibă componența corectă.
Ce se întâmplă când se defectează sonda lambda? În primul rând se va aprinde un martor de bord. În al doilea rând, motorul va consuma mai mult, turația la ralanti va fi instabilă (variații puternice), răspunsul motorului la accelerație va fi slab și, în același timp, discontinuu. Ca experiență, totul se poate traduce prin întreruperi la nivelul accelerării. Vrei să accelerezi și simți că nu se întâmplă nimic până la o anumită turație sau, mai rău, pleci de pe loc însă deși simți că ambreiajul este cuplat, mașina înaintează foarte greu și motorul dă semne că s-ar opri.
Pe suprafața sondei se află o componentă sensibilă la gazele de evacuare. În cazul în care acest element este acoperit de diverse particule solide, semnalul emis către calculatorul de injecție va fi viciat. Practic, sonda va trimite informații greșite cu privire la emisiile de pe țeava de evacuare.
Cum se ajunge la contaminarea sondei lambda? Ar fi mai multe variante: de la funcționarea defectă a bujiilor sau a catalizatorului, până la apariția unor depuneri de ulei cauzate de fisuri la nivelul chiulasei.
De cele mai multe ori, înlocuirea sondei lambda va duce la repararea defectului, însă nu și la soluționarea problemei. Pentru că în continuare, componenta poate fi afectată de funcționarea greșită a bujiilor sau a injectoarelor și de lipsa etanșeității a lichidului de răcire sau a uleiului.