Cum verifici dacă un număr de înmatriculare este disponibil?

Cum verifici dacă un număr de înmatriculare este disponibil?

Ți-ai cumpărat o mașină sau ai în plan să faci lucrul acesta? Pe lângă verificările și schimburile de rutină pe care ar trebui să le faci (în cazul în care mergi pe o opțiune second-hand), nu uita să adaugi la costurile totale și cele pentru înmatricularea mașinii.

Și spun asta pentru că odată ce ai depus actele trebuie să ai un plan și pentru numărul de înmatriculare. Asta dacă nu vrei să primești unul la întâmplare. Știu că poate părea ciudat, dar mulți șoferi merg pe ideea unui număr personalizat care să reprezinte ceva.

Dacă și tu ești printre cei care vor ca numerele de înmatriculare să nu fie unele alocate din oficiu de reprezentanții Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), mai jos vei găsi câteva informații care te pot ajuta în simplificarea procesului.

Indiferent de mașina pe care o cumperi (fie ea nouă sau rulată), procedura prin care verifici dacă un număr de înmatriculare este disponibil sau nu va fi aceeași. Și mulțumită tehnologiilor noi, acum poți face acest lucru de acasă, din fața unui calculator.

Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul DRPCIV, să intri la secțiunea "Verificare disponibilitate număr" (îți las AICI link-ul https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/plate-number) și să completezi formularul. Vei avea de introdus adresa personală de email și numărul de înmatriculare pe care îl cauți. Plaforma va căuta în baza de date și îți va trimite imediat un răspuns cererii tale.

Nu uita că verificarea disponibilității numărului de înmatriculare pe site-ul DRPCIV nu înseamnă automat și rezervarea lui. Practic, este posibil ca până în momentul în care mergi să depui actele pentru înmatriculare, numărul ales de tine să fie luat de altcineva. Ca să scapi de acest stres, ți-aș recomanda să verifici disponibilitatea numărului cu câteva ore înainte să pleci către oficiul de înmatriculări pentru depunerea actelor.

Cât te costă numerele de înmatriculare? Și aici răspunsul este variabil. Dacă alegi să primești un număr alocat automat de DRPCIV, prețul pentru numerele de înmatriculare va fi de 20 de lei pe fiecare plăcută în parte. 40 de lei în total.

Dacă alegi plăcuțele de 200x340 de milimetri (cele descrise ca fiind pătrate), adică cele dedicate remorcilor sau vehiculele 4x4, prețul unei plăcuțe va fi de 23 de lei. Motocicletele vor avea de achitat 17 lei pentru fiecare placă.Pentru numerele preferențiale, DRPCIV percepe o taxă de 45 de lei. Altfel spus, pentru plăcute de dimensiuni normale, dar cu numere alese de tine vei avea de plătit 85 de lei. Știai că poți să-ți păstrezi numerele de înmatriculare înainte de înstrăinarea mașinii? Operațiunea costă 30 de lei și se efectuează tot la DRPCIV, iar în cazul în care te întorci cu o mașină nouă pentru care vrei acele numere, mai ai de plătit taxa normală de 20 de lei pentru fiecare plăcuță.

Nu uita că în România, anumite numere de înmatriculare nu pot fi alese. Cele care încep cu literele O sau I (pentru că pot fi confundate cu cifrele 0 sau 1) și cele dedicate autorităților statului. De asemenea, nici combinațiile de litere care au conotații sexuale sau obscene nu pot fi alese.

Pentru a putea înmatricula mașina ai nevoie de următoarele acte: cerera de înmatriculare, fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului și vizată de ANAF, dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare (49 de lei), actul de identitate (copie și original), actul de vânzare-cumpărare (copie și orginal), cartea de identitate a mașinii (copie și original), acte care atestă persoana juridică (atunci când mașina va fi înmatriculată pe firmă) și, bineînețeles, chitanța pentru taxa plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.