Despre garanția auto

Atunci când cumperi o mașină nouă, constructorul îți va oferi și o granție că produsul pe care tocmai l-ai achiziționat va funcționa corespunzător pentru o anumită perioadă de timp. Sigur, în funcție de producătorul de la care cumperi mașina sau în funcție de dealer, această garanție are diverse condiții pe care cumpărătorul trebuie să le respecte.

În general, producătorul va oferi o garanție standard care durează, în medie, 2-3 ani sau în limita a unui număr de kilometri (în general, între 100.000 - 150.000 de kilometri). Sigur, există producători care oferă o garanție pe o perioadă mai lungă de timp, în timp ce pentru anumite elemente ale mașinii (de exemplu, garanția anticoroziune) timpul în care producătorul se asigură că repară posibilele defecțiuni apărute este mai lung. Cât despre mașinile electrice, producătorii oferă o garanție diferită (și mai mare) pentru pachetul de baterii.

Doar că așa cum spuneam și mai sus, garanția auto oferită de producător sau dealer are termeni diferiți. Spre exemplu, există mașini pentru care garanția este valabilă doar în România, sau pentru care garanția nu este transmisibilă.

De asemenea, pentru a nu pierde garanția mașinii, producătorii și dealerii își doresc ca efectuarea reparațiilor și a reviziilor să fie făcută doar în serviceuri autorizate și agreate de fabricant. Altfel, încalci regulile, iar garanția poate fi anulată.

În plus, nu uita că o garanție auto nu va acoperi niciodată elementele supuse uzurii - anvelope, ulei, etc. - și nici problemele apărute ca urmare a utilizării defectuoase a mașinii în cauză.

Ce să nu faci ca să nu pierzi garanția auto? În primul rând nu-ți modifica mașina. Aici mă refer la elementele de tuning: de la cele de exterior și până la cele care țin de resursele motorului. De asemenea, nerespectarea manualului de utilizare și conducerea imprundetă duc la anularea garanției. O altă cauza care poate genera același lucru este strict directă cu respectarea termenului de revizie. În cazul în care nu te prezinți la un service (dintre cele autorizare și agreeate de dealer/producător) în momentul în care pe instrumentarul de bord îți apare că e timpul să faci revizia, atunci ai șanse mari să pierzi garanția.

Cât despre mașinile second-hand, lucrurile sunt cam la fel. Există o serie de dealeri care comercializează mașini rulate și care oferă o garanție. Sigur, de cele mai multe ori, garanția este mai mică (în medie, 12 luni), însă acest lucru înseamnă că o serie de specialiști au verificat în profunzime mașina pe care o cumperi, au schimbat elementele care nu funcționau corect și îți oferă un produs care funcționează la fel ca unul nou.

Foto - pixabay