Despre lichidul de parbriz

Sunt convins că și tu ai uitat, cel puțin o dată, să pui lichid pentru spălarea parbrizului în vasul dedicat. Nu-i o tragedie, însă observi asta de fiecare dată când plouă, nu-i așa? Mai ales dacă ai o mașină mai veche care nu te anunță când lichidul e pe terminate.

Și totuși, de ce e bine să folosești lichid de parbriz și nu apă chioară? Le luăm pe rând. Iarna, lichidul de parbriz pe care îl folosești ar trebui să conțină o serie de substanțe care să nu permită înghețul acestuia. Dacă îngheață, nu doar că poate sparge vasul în care se află și circuitul de furtune, dar nici n-o să te ajute dacă ai nevoie de un parbriz curat. Vara, lichidul de parbriz trebuie să conțină substanțe care să neutralizeze elementele vâscoase și fragmentele persistente (polen, praf) de pe parbiz.

De ce e bine să folosește lichid de parbiz și nu apă cu alcool sau detergenți pe care îi placi? În primul rând, așa cum spuneam și mai sus, iarna lichidul poate îngheța, iar asta duce la fisurarea sau spargerea rezervorului. Apoi, dacă lichidul de parbriz nu e de bună calitate, poate obtura circuitul de spălare. Se depune calcar - de aici și apa dedurizată folosită în procesul de fabricație al lichidului de parbiz - și furtunașele se înfundă. O altă consecință aici constă și în stricarea duzelor care împrăștie lichidul pe parbiz.

Totodată, dacă lichidul de parbiz nu e bun, atunci acesta n-o să curețe bine geamul, iar cu timpul apar zgârieturi. Nu în ultimul rând, diluarea lichidului în mod constant poate duce la infestarea rezervorului cu bacterii.

Drept urmare, sfatul meu e simplu: cumpără doar lichid de parbriz - evită folosirea apei și a altor combinații pe care le-ai văzut pe YouTube - și încearcă să nu-l achiziționezi pe cel mai ieftin. Pentru că toate caracteristicile pe care le-am amintit mai sus sunt diluate - la propriu.

Foto - pixabay