Diferențe dintre cruise control și limitatorul de viteză

Sunt convins că în cercurile în care te învârți, ai auzit cel puțin o dată vorbindu-se despre pilotul automat al mașinii. "O pun pe pilot automat și merge brici". Doar te-ai întrebat vreodată ce este acesta?

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți producători oferă pe mașini un sistem modern pe care îl poți numi pilot automat. În engleză se cheamă cruise control, adică un sistem capabil să mențină o viteză de rulare stabilită.

Odată cu evoluția tehnologiilor din domeniul auto, acest cruise control a evoluat, iar astăzi există foarte multe variante care se împart în funcție de complexitatea lucrurilor pe care le pot face. Cel mai simplu cruise control este acela care menține viteza de rulare indiferent de ce se întâmplă în jurul tău. Pentru el nu contează că ai trecut pe lângă un semn care spune că trebuie să scazi viteza de rulare sau că te-ai apropiat prea mult de mașina din față. El tot ce poate să facă este să mențină viteza setată.

Apoi, au apărut cele inteligente, care nu doar că pot recunoaște semnele de circulație, dar pot adapta viteza de rulare la acestea. Te întreabă - printr-un mesaj apărut pe instrumentarul de bord - dacă vrei să mergi cu viteza legală, iar mai apoi se conformează. Astăzi, există și unele care fac acest lucru automat. Fără să te mai întrebe.

Apoi, tot acestea inteligente pot fi capabile să frâneze dacă te-ai apropiat prea mult de mașina din față, și să accelereze automat la viteza setată de tine dacă acea mașină a dispărut din raza de acțiune a camerei video sau a senzorilor radar folosiți. Sigur, există mașini cu cruise control unde poți regla distanța pe care s-o păstrezi față de cel din față: de la foarte aproape - în limitele de siguranță - până la foarte departe.

Dar înainte de apariția acestui cruise control, producătorii au inventat un sistem mai simplu. S-a numit limitator de viteză și nu cred că mai există mașini care să nu aibă acest sistem. Cum funcționează el? Setezi o viteză maximă de rulare și mașina va rula cu acea valoare indiferent dacă tu apeși mai tare sau mai încet pe accelerație. Sigur, pentru a evita anumite cazuri nefericite, la o apăsare până la fund a pedalei de accelerație, acest sistem se dezactivează - să zicem că ești într-o depășire și viteza limită setată nu-ți permite să treci de mașina depășită.

Astăzi, limitatorul de viteză a devenit și el inteligent și poate citi semnele rutiere și poate seta valoarea maximă cu care mergi.

Totuși, în momentul în care ridici piciorul din accelerație, mașina se va opri treptat. Și asta pentru că limitatorul de viteză nu este un sistem cruise control. Deci ai mare grijă când mergi să-ți cumperi o mașină. Încearcă să faci diferența dintre un sistem care limitează viteza maximă și unul care îți permite să rulezi semiautonom la o viteză constantă fără să mai apeși pedala de accelerație.

Foto - pixabay