Acum că toamna și-a cam intrat în drepturi, iar diminețile și serile sunt mult mai răcoroase, pe drumurile din țară începe să-și facă simțită prezența și ceața. Nu-i ceva nou. Știm cu toții acea vreme în care nu-ți dorești să ieși din casă. Dar pentru cei care drumurile cu mașina sunt obligatorii, am pregătit câteva sfaturi. Știu, vei spune că tu ai mai mers pe ceață și n-ai pățit nimic, dar niciodată nu strică să-ți reamintești câteva reguli de bază atunci când ieși din casă și abia vezi la câțiva metri de tine.
Pe scurt, ceața se traduce printr-o problemă de vizibilitate. Din fericire, ea poate fi combătută. Nu complet, dar într-un procent care să facă diferența dintre un posibil accident și un drum fără probleme.
Și dacă vorbim despre vizibilitate, asta înseamnă că tu trebuie să poți fi observat de ceilalți, iar ceilalți să poată fi observați de tine. Atât de simplu e. Totuși, cum faci asta? În cazul în care afară e ceață, aprinde luminile de ceață. Cam atât de simplu e. Bine, asta dacă mașina pe care o conduci are astfel de lumini. Totodată, odată cu luminile de ceață, aprinde și faza de întâlnire (faza scurtă). Nu-ți recomand să folosești doar proiectoarele de ceață și luminile de staționare pentru că n-o să vezi prea multe lucruri în față. De asemenea, nu e bine să folosești nici luminile de drum, adică faza lungă. Ele vor înrăutăți situația și vizibilitatea va fi și mai dificilă. Mai ales pe timp de noapte. În cazul în care mașina pe care o conduci este echipată cu faruri reglabile pe înălțime, pentru o vizibilitate cât mai bună este recomandată să le reglezi pe cea mai de jos poziție.
Acum că am rezolvat cu partea din față, să trecem și în spate. Toate mașinile sunt echipate cu lumini de ceață în spate, așa că dacă vrei ca ceilalți să te observe atunci când se apropie, ai face bine să le aprinzi. În cazul în care ai trecut de porțiunea cu ceață, nu uita să le stingi. Nu de alta, dar e deranjant ca cineva care merge în spatele tău să stea cu o lanternă roție în ochi tot timpul.
Nu uita de parbriz. Ca să poți vedea bine în față, parbrizul trebuie să fie curat, iar ștergătoarele să funcționeze corespunzător. Nu strică să arunci un ochi peste starea acestora. Măcar acum, la început de toamnă.
Un alt sfat de care ar trebui să ții cont atunci când conduci pe timp de ceață ar fi acesta: redu viteza de deplasare. Mai bine să ajungi la destinație, decât să n-o faci deloc. Altfel spus, trebuie să adaptezi viteza de deplasare la vizibilitatea pe care o ai. Și încă ceva, nu e o idee bună să mergi exagerat de încet, pentru că în acest caz, mașina ta poate deveni un obstacol și poate fi observat mult prea târziu de ceilalți participanți la trafic. În cazul în care ești nesigur, găsește un loc sigur unde să oprești.