Sfaturi pentru condusul pe timp de vară

Vara este anotimpul în care majoritatea călătorește mult. Concedii, mini vacanțe, vizite la rude și tot așa. Ne bazăm atât de mult pe mașini încât uităm că vara au și ele nevoie de atenție.

O să încep cu un lucru banal, dar uitat de mulți: lichidul de răcire. Da, ai nevoie de lichid de răcire și vara ca nu cumva să ți se încingă motorul și să rămâi în drum așteptând o platformă. E atât de simplu să-l verifici și la fel de ușor să completezi până la nivelul admis. Sigur, am spus să și completezi, dar asta în cazul în care nivelul nu e cu mult sub ce știai deja că există în vasul de expansiune. În cazul în care nivelul lichidului e scăzut, atunci mai bine faci o vizită în service să te asiguri că nu există fisuri pe traseul de răcire sau în radiator.

Urmează anvelopele. Pe cele de vară le-ai montat imediat ce vremea s-a îmbunătățit și temperatura a trecut de 7 grade Celsius. Dar când ai verificat ultima dată presiunea? Vezi, despre asta vorbesc. Aici există, de obicei, două categorii mari. Cei care verifică des presiunea în anvelope și se asigură că aceasta este corectă, și cei care verifică presiunea o dată la jumătate de an. Ca să scapi de un schimb de roată în mijlocul autostrăzii sau la vamă, mai bine verifici presiunea din anvelope înainte să pleci pe o distanță mai mare.

Deja o să intru într-o situație care necesită un plus de timp. Mă refer la verificarea aerului condiționat. Singura metodă prin care o poți face este o vizită într-un service dedicat. Nu durează neapărat mult, iar cei de acolo te pot ajuta în cazul în care există probleme. Asta ca să nu mergi cu geamurile larg deschise cu 130 km/h pe autostradă.

Probabil că următorul punct o să te facă să râzi, dar eu îl amintesc aici. Că cine știe. Ștergătoarele de parbriz. Vara e anotimpul în care furtunile își fac apariția cu rapiditate, iar dacă asta se întâmplă și pe la apus - când vizibilitatea nu e cea mai bună - condițiile de șofat nu sunt neapărat optime. Iar dacă la acestea mai adaugi și ceva ștergătoare defecte, e clar că trebuie să faci o pauză. Până trece ploaia.

Ca să închei într-o notă optimistă îți mai spun atât: nu uita de trusa de prim ajutor, stingătorul, roata de rezervă (sau măcar un kit de pană), vestele reflectorizate și triunghiul.

Foto - pixabay