Totul despre airbag-uri

Sunt convins că acesta este un subiect despre care îți dorești doar să citești, și să nu experimentezi pe propria piele. Spun asta pentru că nu-i plăcut deloc să faci cunoștință cu un airbag.

Airbag-urile au apărut încă din Al doilea Război Mondial, însă ele erau folosite în avioanele de luptă. Pe mașini, primele airbag-uri au apărut în anii '60, și erau montat de General Motors. Totuși, prima mașină care a primit ca dotare standard un airbag a fost Mercedes-Benz Clasa S, în anii '80.

Airbag-ul este un dispozitiv de siguranță pasivă, adică intervine doar în cazul unui accident, nu și pentru prevenirea lui. Airbag-ul este o pernă de siguranță menită să diminueze riscul de rănire în cazul unui accident ruter.

Odată cu trecerea timpului și cu evoluția tehnologiei, acest sistem de siguranță pasivă a cunoscut numeroase îmbunătățiri. În plus, utilizarea lui a devenit obligatorie în multe dintre piețele globale.

În funcție de locul și destinația lui, airbag-ul este de mai multe feluri: airbag frontal, lateral, pentru genunchi, central, pentru pietoni și chiar unele denumite perdele de protecție.

Ideea din spatele airbag-ului este una simplă: în cazul unui accident, o pernă din material textil se umflă cu gaz, iar astfel se vor atenua efectele decelerării puternice cauzate de impact.

În componența airbag-urilor intră o capsa detonatoare, capsula cu azidă de sodiu, cea cu azotat de potasiu și cea cu dioxid de siliciu, și perna din material textil. Pentru activarea airbag-urilor există alte două componente importante: uitatea electronică de control și senzorii de impact.

Mașina este dotată cu mai mulți senzori de impact care știu să facă diferența dintre o ușă trântită cu putere și un accident. În funcție de mai mulți parametri, unitatea de control dă comanda către capsa detonatoare, iar aceasta generază căldură. Apoi, au loc o serie de reacții chimice care duc la formarea azotului gazos, substanță care va umfla perna textilă. Iar toată această reacție are loc în 40 de miimi de secundă.

Ce ar mai trebui să știi despre airbag? În primul rând, pentru că în componența lui intră 3 substanțe chimice, cu timpul, acestea își pierd proprietățile, motiv pentru care, airbag-urile expiră.

De asemenea, un airbag este eficient, doar dacă poziția celui de la volan este corectă. Specialiștii recomandă să stai la o distanță de 20-25 de centimetri față de volan. Dacă ești prea aproape, toată forța airbag-ului îți poate fi fatală, iar dacă ești prea departe, e posibil ca în momentul în care lovești aribag-ul, acesta să fie deja dezumflat. Nu uita, că airbag-ul funcționează împreună cu centura de siguranță care te asigură în scaun în caz de impact.